Under en graviditet vil fosteret optage sin næring gennem moderkagen.
Det betyder, at fosterets næring kommer fra din krop og det, du spiser.
Du kan spise de fleste ting, som du plejer, men der er enkelte madvarer, du kan være opmærksom på.
Hvad skal jeg undgå, når jeg er gravid?
Der er madvarer som du skal overveje en ekstra gang inden du spiser. Det er blandt andet:
- Sushi. Rå fisk kan indeholde bakterier, og vil du være sikker på, at fisken er fri for bakterier, så spørg om fisken har været nedfrosset ved -20 grader i mindst et døgn. Så kan du være sikker på, at eventuelle bakterier er væk.
- Fisk. Rovfisk kan indeholde en del kviksølv, og det bør du holde dig fra. Rovfisk er blandt andre tun, gedde, helleflynder og smørfisk.
- Råmælks-Ost. Ost lavet af råmælk var tidligere ulovligt at producere i Danmark, da de kan indeholde bakterier, men mejerierne har igen fået lov at producere denne type ost, der ellers tidligere primært blev produceret i Frankrig og Italien. Spis gerne meget ost, det er nemlig rigt på kalk, som er sundt for dig, men hold dig fra oste lavet af råmælk under din graviditet.
Brug fornuften, når du spiser og drikker
Spis varieret, spis så vidt muligt hele og økologiske fødevarer. Undgå konserveringsmidler, farvestoffer og kemiske tilsætningsstoffer hvor du kan.
Drik højst 3 kopper kaffe om dagen. Undgå energidrikke.
Drik gerne vand og urtete og evt grøntsags-juice.