Hvorfor er kviksølv farlig, når jeg er gravid?

Hvorfor er kviksølv farlig, når jeg er gravid?Du har sikkert hørt det før – hvordan du bør holde dig fra visse fisk, mens du er gravid. Men hvorfor er det, at nogle fisk er OK at spise, mens andre ikke er så gode?

Det handler om kviksølv.

Kviksølv findes alle vegne i naturen, selv i den luft i indånder. Stoffet udskilles dels naturligt ved forekomster af f.eks. vulkaner og skovbrande, og dels fra f.eks. kraftværker og større industriproduktioner. Og altså også i visse fisk.

Men hvorfor er kviksølv farligt, når du er gravid? Det ser vi på her.

 

 

 
 

Hvordan bliver jeg udsat for kviksølv i fisk, når jeg er gravid?

Når kviksølv kommer i kontakt med vand, konverteres stoffet til methylkviksølv, der absorberes af fisk fra det vand, de svømmer i, og den mad de spiser. Methylkviksølv binder sig tæt til proteinerne i fiskenes muskulatur og bliver der, selv efter fisken er tilberedt.

Næsten alle fisk og nogle skaldyr indeholder visse niveauer kviksølv, men det er de store rovfisk, der akkumulerer mest kviksølv i kroppen.

Hvorfor? Simpelthen fordi de er i toppen af fødekæden. De spiser andre fisk, der har spist endnu andre fisk, og kviksølvet fra hele fødekæden ender altså i den store rovfisks system.

Store rovfisk lever også længere end byttefisk, så de har masser af tid til at ophobe kviksølv i organismen over årene. Tun lever f.eks. i 15-30 år, så de fleste tunarter kan have endog meget høje niveauer kviksølv i kroppen.

 
 

 
 

Hvad sker der ved at spise mad med kviksølv, når jeg er gravid?

Lige som det er tilfældet for fisk, optager menneskekroppen også nemt kviksølv. Og når du er gravid, bevæger kviksølvet sig ind igennem moderkagen – og til dit barn.

Det er bevist, høje koncentrationer methylkviksølv under graviditeten kan hæmme barnets voksende hjerne og nervesystem. Effekten kan variere meget, men i sidste ende kan det påvirke barnets hukommelse, sprog, motoriske færdigheder og syn.

Vi ved desværre ikke, hvor meget kviksølv der skal til for at forårsage skade, men der er altså god grund til at holde sig fra de stærkt kviksølvholdige fisk under graviditeten.

 

 
 

Hvis kviksølv er så farligt, når jeg er gravid, hvorfor så ikke helt undgå fisk?

Det kan godt lyde, som om det nemmeste er helt at undgå fisk under graviditeten for ikke at risikere noget, men problemet er jo, at fisk er godt for os. Fisk indeholder livsvigtige næringsstoffer, der hjælper med til at udvikle det ufødte barn, herunder Omega 3-fedtsyrer.

En dansk undersøgelse, foretaget over en årrække, har påvist, at børn af mødre, der spiste megen fisk under graviditeten, havde bedre motoriske og kognitive færdigheder – f.eks. hukommelse – end børn af mødre, der spiste meget lidt eller ingen fisk.

Undersøgelsen viste også, at børnene af de mødre, der spiste den mindste mængde fisk om ugen, var mindst udviklet.

Der er oven i købet undersøgelser der påviser, at det kan forebygge lav fødselsvægt og endda for tidlig fødsel, hvis du spiser fisk under graviditeten.

Så det handler om afvejning og risikominimering.

Der er visse fisk, det er godt at undgå. Tun, helleflynder, sildehaj, smørmakrel, rokke, gedde, aborre og sandart er blandt de store rovfisk og dermed de mest udsatte.

I stedet kan du med fordel spise f.eks. økologisk eller vild laks, og hvis du meget gerne vil have tun, så kan du spise lidt dåsetun, der typisk er lavet af de mindre – og dermed yngre – tun.

Uanset hvilke fisk, du spiser, er her nogle gode råd: Tag skindet af, skær det mørke kød helt af, og steg/kog fisken helt igennem, når du spiser tilberedt fisk. Kviksølv ophober sig nemlig mest i skindet og det mørke kød, og restmængderne forsvinder stort set helt, når kødet er grundigt tilberedt.

Overholder du disse retningslinjer, er der intet i vejen for at nyde fisk, mens du er gravid. Selv lidt sushi en gang imellem er OK, så længe du tænker på, hvilken slags fisk, der ligger på risen. Så det handler om oplysning og mådehold.

Giv din vurdering