Spisevaner grundlægges i fostertilstanden

Ny forskning viser, at det som moderen spiser under graviditeten kan få afgørende betydning for barnets helbred, ikke kun mens det er barn, men hele livet. Det antyder en ny, britisk undersøgelse, der indtil videre dog kun er foretaget på dyr.

Det betyder at hvis kvinden udelukkende fylder sig med burgere, slik og sodavand kan næste generation få farlige madvaner senere i livet. Så måske skal du overveje colaen og pommes fritterne en ekstra gang. I hvert fald, hvis du er gravid.

»Den nye forskning viser klart, at barnets risiko for at udvikle hjertesygdomme og diabetes senere i livet blandt andet kan være bestemt af, om moren spiser sundt eller usundt, mens hun er gravid«, konstaterer Berit Heitmann, professor i ernæring ved Center for Samfund og Sygdom.

Forskere har lavet forsøg med gravide rotter og deres unger. Og forsøgene viser at hvis deres mor spiste usundt i graviditetstiden, så vælger rotteungerne senere den sunde og nærende mad fra og kaster sig over den usunde og skadelige kost.

Desuden viser undersøgelsen, at de dyr, der fik skadelig og usund kost, mens de lå i maven, æder næsten dobbelt så meget, som de dyr, der fik den sunde ernæring. »Det er virkelig et revolutionerende forskningsområde«, konstaterer professor Berit Heitmann:

»Det viser, at vi kan lave vedvarende ændringer på vores børn, mens vi er gravide. Det er ny viden«.

Man skal dog være en smule forsigtig med at overføre undersøgelser fra dyr til mennesker, advarer hun. Men understreger samtidig, at det er et forskningsområde, som man har store forventninger til og ser store fremtidsperspektiver i.

»Det her er et forskningsfelt i rivende udvikling«, siger Berit Heitmann og slutter med at opfordre gravide til at følge de otte kostråd, som er udformet af Ernæringsrådet og Danmarks Fødevareforskning

Se de otte kostråd her.